Een veel gehoorde opmerking die je hoort wanneer men ontdekt dat je enkel veganistische bronnen van proteïne tot je neemt is de volgende opmerking:
De proteïne die je eet wordt in je spijsverteringsstelsel afgebroken tot ongeveer 22 verschillende aminozuren die samen ons lichaam voeden, energie geven en ons een verzadigd gevoel geven. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Van deze 22 aminozuren kan je lichaam er zelf 13 aanmaken, maar 9 moeten uit je voeding voort komen. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken. Andere moeten uit het eten komen. Deze 9 (Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan en Valine) noemen we de essentiële aminozuren. Als je er voor zorgt dat je gevarieerd eet en je je vegan proteïnen bronnen afwisselt dan krijg je alles binnen wat je nodig hebt.
Alle planten die ook maar enige vorm van proteïne leveren—en daar horen alle granen, bonen, soya producten, noten, zaden en groenten bij—bevatten alle benodigde varianten van aminozuren.
Dierlijke eiwitten bevatten doorgaans al die 9 essentiële aminozuren. Plantaardige eiwitten bevatten ze vaak niet alle 9; vandaar dat men snel denkt dat dierlijke eiwitten beter zijn. Enkel op soya gebaseerde producten zijn wat laag in een paar van deze aminozuren, maar in principe is dat niet noemenswaardig.
Los daarvan, we hebben gelukkig voldoende opties voor diervrije eiwitbronnen.
Geef een reactie